18.06.2021. Srđan Lepojević, diplomirani pravnik iz Batočine, izabran je danas, na sedmoj sednici Skupštine opštine Batočina, za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Lepenica Batočina” iz Batočine. Lepojević je izabran nakon prestanka funkcije, zbog isteka perioda na koji je imenovan, dosadašnjem direktoru Draganu Bojiću. Novi vršilac dužnosti direktora će funkciju obavljati do imenovanja direktora po sprovedenom javnom konkursu, a najduže godinu dana.
Na početku zasedanja, odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o završnom računu budžeta opštine Batočina za 2020.godinu, kao i Odluku o I izmeni Odluke o budžetu opštine Batočina za 2021.

Obrazlažući odluku o završnom računu, Načelnica Odeljenja za izvorne prihode, privredu, javne službe i finansije, Radmila Milutinović je istakla da je na kraju prošle godine ostvaren budžetski suficit u iznosu od 6.584.000 dinara i da odluka sadrži sve neophodne izveštaje uključujući i pozitivno mišljenje eksterne revizije.
“Budžet opštine Batočina sa ovom izmenom koju usvajamo danas je jedan vrlo realno napravljen budžet, budžet koji je i dalje apsolutno razvojni i budžet koji u svakom smislu odgovara uputstvu koje je nama dostavilo Ministarstvo finansija”, istakao je Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina, pozivajući odbornike da usvoje predlog za rebalans budžeta.
Skupština opštine Batočina je posebnom odlukom dala saglasnost predsedniku opštine Batočina da sa Ministarstvom finansija – Poreskom upravom, zaključi Sporazum o odlaganju plaćanja poreskog duga za obaveze poreskog obveznika JKP „7. juli“ Batočina, na period od 5 godina, na ime neuplaćenih poreza i doprinosa po osnovu zarada zaposlenih u JKP „7. juli“ Batočina. Donošenjem ove odluke rešava se dugogodišnji problem neuplaćenih poreza i doprinosa na ime zarada zaposlenih u JKP „7.juli“ Batočina, a istovremeno se opštini Batočina olakšava isplata velikog iznosa na duži vremenski period što će manje opteretiti budžet opštine i smanjiti posledice nastale štete.
Odluka o usvajanju Sporazuma o ustupanju obavljanja poslova pravobranilaštva usvojena je takođe jednoglasno. Sporazumom se poslovi pravobranilaštva ustupaju opštini Rača, a sve u cilju racionalnijeg, ekonomičnijeg i efikasnijeg obezbeđivanja zaštite imovinskih prava i interesa opštine Batočina, s obzirom na to da opština Batočina nema osnovano opštinsko pravobranilaštvo.
Lokalni parlament je dao saglasnost na nekoliko dokumenata lokalnog komunalnog preduzeća “Lepenica Batočina”. Data je saglasnost na tromesečni izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja, izmenu programa poslovanja ovog preduzeća kao i izmenu programa korišćenja subvencija za 2021. godinu.
Skupština je usvojila i set planskih dokumenta. Usvojena je izmena plana generalne regulacije za naseljeno mesto Batočina, dok su u cilju poboljšanja uslova u dvema industrijskim zonama usvojene Odluka o izradi Plana detaljne regulacije dela privredno-industrijskog kompleksa Žirovničko polje i Odluka o pristupanju izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije industrijske zone “Brzan”.